Fractional laser

Η θεραπεία με fractional laser αποτελεί μία από τις πιο εξελιγμένες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την επαναφορά της σφριγηλότητας της επιδερμίδας, την εξάλειψη των ρυτίδων και τη γενικότερη διόρθωση των ατελειών. Η επαναστατική αυτή μέθοδος εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και έχει εφαρμοστεί σε περισσότερους από 800.000 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι κατόρθωσαν χάρη σε αυτό να απαλλαγούν από τις δυσχρωμίες, τις ουλές της ακμής και τα αντιαισθητικά σημάδια της γήρανσης.

Τι είναι το fractional laser και ποια η δράση του;

Το fractional laser είναι ένα προηγμένο εργαλείο που έχει τη ιδιότητα να κατανέμει τις ακτίνες laser σε εκατοντάδες δέσμες, οι οποίες σαρώνουν το επιφανειακό στρώμα της επιδερμίδας επιλεκτικά. Η βασική διαφορά του από τα υπόλοιπα είναι ότι στοχεύει μόνο στα προβληματικά σημεία του δέρματος και όχι στο σύνολο της επιδερμίδας. Οι δέσμες στοχεύουν στην απομάκρυνση των γηρασμένων και προβληματικών κυττάρων, ενεργοποιώντας τους ινοβλάστες προκαλώντας αύξηση στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης με αποτέλεσμα την εξάλειψη των κηλίδων, των ουλών, των πανάδων και τη καθολική ανανέωση του δέρματος.

Ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής του fractional laser;

Πρόκειται για μια απλή διαδικασία, η οποία όμως πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο δερματολόγο. Αρχικά γίνεται λεπτομερής καθαρισμός των υπό θεραπεία περιοχών και εφαρμόζεται ειδική αναισθητική αλοιφή ώστε ο πόνος να είναι σχεδόν ανεπαίσθητος. Ο ασθενής φοράει ειδικά γυαλιά, τα οποία προφυλάσσουν τα μάτια του από την ακτινοβολία. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η σάρωση του δέρματος. Οι ακτίνες του fractional laser στοχεύουν απευθείας στο μεσαίο στρώμα της επιδερμίδας, το χόριο, αποβάλλοντας τα “κουρασμένα” κύτταρα ενώ παράλληλα ενεργοποιούν την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης.

Τι αποτελέσματα έχει η θεραπεία με fractional laser;

Η θεραπεία με fractional laser έχει θεαματικά αποτελέσματα :

 • Απαλύνονται οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες
 • Αποκαθίστανται οι δυσχρωμίες
 • Λειαίνονται οι ουλές της ακμής
 • Εξαλείφονται οι πανάδες και οι κηλίδες
 • Αποκαθίστανται οι ραγάδες

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται το fractional laser;

Το fractional laser μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος υπάρχουν ατέλειες. Συνήθως όμως εφαρμόζεται :

 • στο πρόσωπο
 • στο λαιμό
 • στο ντεκολτέ
 • στην εξωτερική πλευρά των χεριών

Fractional laser : πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η κάθε συνεδρία, η οποία περιλαμβάνει τον καθαρισμό της επιδερμίδας και τον χρόνο αναμονής δράσης του τοπικού αναισθητικού, διαρκεί 2 ώρες κατά προσέγγιση. Ο χρόνος εφαρμογής του fractional laser εξαρτάται από τη σοβαρότητα του προβλήματος και κυμαίνεται μεταξύ 15 και 45 λεπτών.

Fractional laser : πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Ο αριθμός των συνεδριών που θα χρειαστούν εξαρτάται από την ένταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνήθως απαιτείται ένα πρωτόκολλο πέντε συνεδριών προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών που πρέπει να πραγματοποιηθούν καθορίζεται στην πρώτη επίσκεψη όπου γίνεται ενδελεχής εξέταση της επιδερμίδας και αξιολογούνται οι ανάγκες της.

Fractional laser : μετά από πόσο διάστημα γίνονται ορατά τα αποτελέσματα;

Ένα από τα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι πως τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά από την πρώτη εφαρμογή. Η επιδερμίδα ανανεώνεται και ανακτά τη χαμένη της λάμψη. Οι ουλές και τα σημάδια από την έκθεση στον ηλιακή ακτινοβολία αρχίζουν να ξεθωριάζουν. Η διαφορά είναι εμφανής ακόμη και σε ιδιαίτερα προβληματικές περιοχές.

Υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών από την εφαρμογή του;

Οι συνήθεις παρενέργειες από τη θεραπεία είναι το ξεφλούδισμα του δέρματος και η πιθανή καθυστέρηση της επούλωσης, η οποία εξαρτάται από τους αμυντικούς μηχανισμούς του κάθε οργανισμού.

Σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να:

 • επανεμφανιστεί προϋπάρχων έρπης
 • προκύψει επέκταση υπάρχουσας λοίμωξης
 • υποτροπιάσει η ακμή

Ωστόσο ο κίνδυνος να εμφανιστούν αυτές οι παρενέργειες είναι μηδαμινός γιατί το fractional laser δεν εφαρμόζεται σε επιδερμίδες με ενεργό λοίμωξη ή ακμή.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η εφαρμογή του;

Το fractional laser δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις εξής περιπτώσεις σε όσους:

 • πάσχουν από ψωρίαση
 • πάσχουν από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα
 • λαμβάνουν θεραπεία με ισοτρετινοϊνη
 • εμφανίζουν έκζεμα στην περιοχή εφαρμογής.

Ποια είναι η ιδανική περίοδος για να πραγματοποιηθεί η θεραπεία;

Η ιδανικότερη εποχή για να πραγματοποιηθεί η θεραπεία με fractional laser είναι ο χειμώνας. Οι θερινοί μήνες είναι απαγορευτικοί για τη συγκεκριμένη θεραπεία γιατί το δέρμα δεν θα πρέπει να εκτίθεται σε έντονη ηλιακή ακτινοβολία και υψηλές θερμοκρασίες το πρώτο διάστημα.

Είναι επώδυνη η θεραπεία;

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι πιθανό να αισθανθείτε μια ήπιας έντασης ενόχληση. Μετά την εφαρμογή θα αισθάνεστε ένα ελαφρύ κάψιμο, του οποίου η αίσθηση ελαχιστοποιείται με την επάλειψη αντιβιοτικής αλοιφής και κρύων επιθεμάτων και υποχωρεί μετά από δύο ημέρες.

Τι εικόνα θα παρουσιάζει το δέρμα μου μετά την εφαρμογή;

Η εικόνα του δέρματος αμέσως μετά την εφαρμογή του laser δεν θα πρέπει να σας ανησυχήσει ή να σας απογοητεύσει. Τις πρώτες ημέρες η επιδερμίδα θα παρουσιάζει οίδημα και ερυθρότητα, πράγμα απολύτως φυσιολογικό αφού ουσιαστικά το fractional laser προκαλεί ελεγχόμενο έγκαυμα. Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες του γιατρού, οι επουλωτικοί μηχανισμοί του οργανισμού θα ενεργοποιηθούν γρηγορότερα, το οίδημα και η ερυθρότητα θα υποχωρήσουν αφήνοντας το δέρμα σας απαλλαγμένο από τα αντιαισθητικά σημάδια, λείο, λαμπερό και ανανεωμένο.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν το fractional laser;

Ορισμένα από τα πλεονεκτήματά του είναι τα ακόλουθα :

 • Ο χρόνος αποθεραπείας είναι ελάχιστος
 • Μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε τύπο επιδερμίδας
 • Δρα μόνο στην περιοχή που έχει υποστεί βλάβη
 • Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα