Υαλουρονικό οξύ

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ συγκαταλέγεται επάξια ανάμεσα στις δημοφιλέστερες θεραπείες αισθητικής ιατρικής που πραγματοποιούνται σε παγκόσμιο επίπεδο και αποτελεί ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα ενάντια στην αντιγήρανση. Ενώ χρησιμοποιούνταν εδώ και πολλές δεκαετίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν ορισμένες παθήσεις των ματιών και των αρθρώσεων, μόλις τα τελευταία χρόνια ανακαλύφθηκαν οι εξαιρετικές δυνατότητες του να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα υδρόφιλο φυσικό συστατικό που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Βρίσκεται στο μεσαίο στρώμα του δέρματος, το χόριο και είναι το βασικό συστατικό του κολλαγόνου που κύριος ρόλος του είναι να διατηρεί την ελαστικότητα των ιστών του δέρματος. Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρωτεϊνη που συγκρατεί την υγρασία, αναπλάθοντας το ταλαιπωρημένο και αφυδατωμένο δέρμα, αυξάνοντας παράλληλα τον όγκο του διατηρώντας το βαθειά ενυδατωμένο χάρη στην ιδιότητά του να συγκρατεί έως και 1000 φορές μεγαλύτερη ποσότητα νερού από το βάρος του.

Γιατί να προχωρήσω σε θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Με την πάροδο του χρόνου οι ινοβλάστες μειώνονται λόγω εκφύλισης με αποτέλεσμα να χάνεται ο όγκος και η σφριγηλότητα του δέρματος. Η απώλειά του αφήνει το δέρμα αφυδατωμένο, γεμάτο λεπτές ρυτίδες. Από την ηλικία των 25 ετών και έπειτα η παραγωγή σταδιακά του μειώνεται και καθώς διανύουμε το τέλος της 3ης δεκαετίας η μείωση αυτή φτάνει το 50%. Αυτό καθιστά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ απαραίτητη ώστε να επιβραδυνθεί η διαδικασία της γήρανσης και να μπορέσει το δέρμα να διατηρηθεί ελαστικό και νεανικό.

Ποιοι μπορούν να προχωρήσουν στη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Στη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ μπορούν να προχωρήσουν τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες που βρίσκονται μεταξύ 35 και 45 ετών για να διορθώσουν την κουρασμένη όψη και να σβήσουν τα σημάδια της γήρανσης. Το υαλουρονικό οξύ ωστόσο μπορεί να εφαρμοστεί και προληπτικά σε άτομα μικρότερης ηλικίας 27 έως 34 ετών, τα οποία θέλουν να διατηρήσουν τη νεανικότητά του προσώπου τους και να εμποδίσουν τα πρώιμα σημάδια της γήρανσης να κάνουν την εμφάνισή τους.

Σε ποια σημεία μπορεί να εφαρμοστεί το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να εφαρμοστεί στα ακόλουθα σημεία :

 • στην περιοχή ανάμεσα από τα φρύδια
 • στο “πόδι της χήνας”
 • στις ρινοπαρειακές αύλακες
 • στις ρυτίδες γύρω από τα χείλη
 • στην περιοχή του μετώπου
 • στα ζυγωματικά και στα χείλη για αύξηση του όγκου τους
 • στο περίγραμμα του προσώπου
 • στις ουλές της ακμής
 • στο λαιμό
 • στο ντεκολτέ
 • στην εξωτερική πλευρά των χεριών

Υαλουρονικό οξύ : ποια είναι η διαδικασία εφαρμογής;

Η διαδικασία με την οποία εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ είναι εξαιρετικά απλή. Πρέπει όμως να εφαρμόζεται πάντα από εξειδικευμένο γιατρό ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της κακής εφαρμογής.. Ο γιατρός αρχικά εφαρμόζει μία ειδική αναισθητική αλοιφή τα υπό θεραπεία σημεία και στη συνέχεια πραγματοποιεί πολλαπλές εγχύσεις μέσω μιας πολύ λεπτής βελόνας. Ο πόνος είναι ελάχιστος και γίνεται εύκολα ανεκτός. Η διάρκεια της θεραπείας δεν ξεπερνά τα 30 λεπτά της ώρας και τα αποτελέσματα γίνονται άμεσα αντιληπτά. Μετά την εφαρμογή ο γιατρός με συγκεκριμένες κινήσεις (απαλά μασάζ) βοηθά το υλικό να κατανεμηθεί ομοιόμορφα ώστε το αποτέλεσμα να είναι αψεγάδιαστο.

Είναι ασφαλής η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ που χρησιμοποιείται είναι απολύτως ασφαλές. Παράγεται σε πιστοποιημένα εργαστήρια και υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους ώστε να είναι συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικές ημέρες μετά την εφαρμογή του ενσωματώνεται στους ιστούς και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακριθεί από το φυσικό.

Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας;

Δεν έχουν άδικο όσοι χαρακτηρίζουν το υαλουρονικό οξύ θαυματουργό γιατί τα αποτελέσματα είναι κυριολεκτικά θεαματικά. Οι ρυτίδες απαλύνονται, βελτιώνονται οι μαύροι κύκλοι,τα ζυγωματικά αποκτούν όγκο,τονώνεται η περιοχή του ντεκολτέ και γενικότερα η επιδερμίδα αναζωογονείται αποπνέοντας φρεσκάδα και λάμψη.

Πόσο διαρκούν τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν περίπου 12 μήνες.

 • Όταν εφαρμόζεται στην περιοχή των ζυγωματικών διαρκεί περίπου 18 μήνες επειδή η σύστασή του υλικού είναι περισσότερο ενισχυμένη.
 • Όταν εφαρμόζεται σε δύσκολα σημεία όπως η περιοχή γύρω από τα χείλη ή ανάμεσα στα φρύδια που η κινητικότητα των μυών είναι αυξημένη η διάρκεια του δεν ξεπερνά του 6 με 8 μήνες.

Υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών από τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα εντελώς ακίνδυνο υλικό. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος παρενεργειών από την εφαρμογή του. Το μόνο αρνητικό που μπορεί να σημειωθεί είναι το ενδεχόμενο να εμφανιστούν μικρές εκχυμώσεις (μελανιές) ή ερυθρότητα στα σημεία εφαρμογής, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν με το κατάλληλο make up και υποχωρούν φυσικά μετά από μερικές ημέρες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Τα πλεονεκτήματα από την εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως είναι πάρα πολλά. Τα κυριότερα από αυτά είναι τα ακόλουθα :

 • Αναπλάθει το δέρμα
 • Μειώνει τις ρυτίδες έκφρασης
 • Λειαίνει τις ουλές
 • Βελτιώνει τις δυσχρωμίες
 • Σβήνει τις πανάδες
 • Προστατεύει από τη φωτογήρανση
 • Αποκαθιστά τη χαλάρωση του δέρματος
 • Χαρίζει βαθειά ενυδάτωση και λάμψη

Σε πόσο καιρό θα πρέπει να επαναλάβω τη θεραπεία;

Το ιδανικότερο θα ήταν να επαναλάβετε τη διαδικασία αφού περάσουν 5 με 6 μήνες από την πρώτη εφαρμογή. Αν και το υαλουρονικό οξύ χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη διάρκεια ζωής ωστόσο προτείνετε αυτό το διάστημα γιατί το υλικό δεν θα έχει απορροφηθεί πλήρως από τον οργανισμό και θα χρειαστείτε πολύ λιγότερη ποσότητα.

Μπορεί να αντιστραφεί το αποτέλεσμα;

Εάν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό είτε λόγω λανθασμένης επιλογής γιατρού είτε εξαιτίας χρήσης κακού υλικού μπορεί να αντιστραφεί μέσω της χορήγησης υαλουρονιδάσης. Πρόκειται για ένα ένζυμο που έχει την ιδιότητα να μετατρέπει το υαλουρονικό οξύ σε αμινοξέα. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως η υαλουρονιδάση επιλέγεται ως ύστατη λύση μόνο σε εξαιρετικά ακραίες περιπτώσεις παραμόρφωσης γιατί δεν διακρίνει το φυσικό από το συνθετικό υαλουρονικό και η χορήγησή της ενδέχεται να επιτείνει τη διαδικασία γήρανσης.