Κονδυλώματα HPV

Τα κονδυλώματα HPV είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα που αφορούν εξίσου και τα δύο φύλα. Πρόκειται για μικρού μεγέθους θηλωματώδεις βλάβες που εντοπίζονται κυρίως στην γεννητική και στην πρωκτική περιοχή. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις ενδέχεται να εντοπιστούν στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και στα χείλη. Τα κονδυλώματα προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV (Human Papilloma Virus), και αν δεν  θεραπευτούν άμεσα πολλαπλασιάζονται και σε ορισμένες περιπτώσεις  υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να οδηγήσουν σε εμφάνιση κακοήθειας.

Τι είναι τα κονδυλώματα HPV και που εντοπίζονται;

Τα κονδυλώματα HPV είναι μικρά εξογκώματα λευκού ή καφέ χρώματος που μοιάζουν με κρεατοελιές. Όσον αφορά τις γυναίκες εντοπίζονται συνήθως στο αιδοίο, στο εφήβαιο και στον πρωκτό. αλλά κάποιες φορές στον τράχηλο της μήτρας και στον κόλπο Όσον αφορά τους άνδρες εντοπίζονται στο πέος, στον πρωκτό, στους μηρούς και στη βουβωνική περιοχή.

Κονδυλώματα HPV: τύποι

Τα κονδυλώματα HPV διακρίνονται σε οξυτενή και επίπεδα, τα οποία μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από μερικά χιλιοστά έως και 12 εκατοστά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Στον πρωκτό μπορεί να συρρέουν και να δημιουργούν μεγάλες μάζες(όγκοι Buschke and Lowenstein).

Πως μεταδίδονται τα κονδυλώματα HPV;

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Υπολογίζεται πως το 70% περίπου των σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων θα προσβληθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ο ίδιος ο οργανισμός τους καταπολεμά τον ιό πριν εκδηλωθεί, δε νοσούν και δεν χρειάζονται θεραπεία. Ο ιός HPV είναι δυνατό να μεταδοθεί από :

 • Σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό
 • Δερματική επαφή της γεννητικής περιοχής ακόμη και αν η σεξουαλική επαφή γίνει με τη χρήση προφυλακτικού
 • Στοματική επαφή
 • Πρωκτική επαφή
 • Χρήση μη αποστειρωμένων ερωτικών βοηθημάτων

Κονδυλώματα HPV : ποιοι παράγοντες πυροδοτούν την εμφάνιση του ιού

Οι παράγοντες που πυροδοτούν την εμφάνιση του ιού είναι οι ακόλουθοι :

 • Έναρξη σεξουαλικής ζωής σε πολύ πρώιμη ηλικία
 • Απουσία χρήσης προφυλακτικού
 • Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι
 • Άγνοια για το εάν ο ερωτικός σύντροφος είχε διαγνωσθεί στο παρελθόν με κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα

Κονδυλώματα HPV : ποια είναι τα συμπτώματα

Τα άτομα που έχουν μολυνθεί από κονδυλώματα HPV ενδέχεται να μην παρουσιάζουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Όταν ο ιός είναι ασυμπτωματικός είναι πολύ δύσκολο να αντιληφθεί κανείς πως νοσεί. Ωστόσο τις περισσότερες φορές υπάρχουν συμπτώματα, τα οποία είναι τα εξής :

 • Έντονος κνησμός στη γεννητική ή την πρωκτική περιοχή
 • Αιμορραγία μετά το πέρας της σεξουαλικής επαφής
 • Ασυνήθιστη αιμορραγία μη σχετιζόμενη με την έμμηνο ρύση
 • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις

Πιο σπάνια όταν τα κονδυλώματα είναι υπερμεγέθη προκαλούν τα ακόλουθα μηχανικά συμπτώματα :

 • Απόφραξη ουροδόχου κύστης
 • Απόφραξη κόλπου
 • Δυσπλασία τραχήλου

Στην περίπτωση που τα κονδυλώματα είναι εξωτερικά μπορούν εύκολα να γίνουν αντιληπτά, αντίθετα εάν είναι εσωτερικά γίνονται αντιληπτά μετά από ιατρική εξέταση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Όσον αφορά τα εξωτερικά κονδυλώματα η διάγνωση γίνεται εύκολα στο ιατρείο μετά από απλή κλινική εξέταση. Αντίθετα τα εσωτερικά κονδυλώματα απαιτούν την πραγματοποίηση τεστ Παπ και άλλων ειδικών εξετάσεων όπως κολποσκόπηση και  βιοψία που πραγματοποιείται προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του ιού αλλά και ο τύπος του.

Με ποιον τρόπο θεραπεύονται;

Υπάρχουν τρεις ασφαλείς και σύγχρονοι τρόποι για να αντιμετωπιστούν τα κονδυλώματα HPV :

 • Η διαθερμοπληξία ή αλλιώς ηλεκτροκαυτηρίαση, η οποία αντιμετωπίζει τον ιό μέσω των ραδιοκυμάτων ανώδυνα και αποτελεσματικά.
 • Η κρυοπηξία, που είναι ένας κλασικός τρόπος αντιμετώπισης των κονδυλωμάτων που εφαρμόζεται εδώ και μισό αιώνα. Είναι ιδανική μέθοδος για μικρού μεγέθους κονδυλώματα, τα οποία αποδομεί ολοκληρωτικά μέσω της ψύξης.
 • Η θεραπεία με laser CO2 είναι ο πιο σύγχρονος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα κονυλώματα HPV. Εξαλείφει πλήρως τον ιό, δρα επιλεκτικά χωρίς να επηρεάζει τις γειτονικές υγιείς περιοχές,, χαρακτηρίζεται από μηδενικές επιπλοκές, έχει γρήγορη αποκατάσταση και προσφέρει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.

Με ποιον τρόπο μπορώ να προφυλαχθώ;

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV. Το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες από την εμφάνιση του ιού, χαρακτηρίζεται από μέγιστη ασφάλεια, χορηγείται δωρεάν από το ΕΣΥ και μπορεί να πραγματοποιηθεί από την ηλικία των 10 ετών, πριν την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, έως και την ηλικία των 26 ετών. Σε συνδυασμό με τον ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο (τεστ Παπ και υπέρηχο) μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας στον τράχηλο σε ποσοστό 90%.

Αξίζει να αναφερθεί πως η χρήση προφυλακτικού δεν προσφέρει αποτελεσματική προστασία από τον ιό HPV παρά τη λανθασμένη πεποίθηση που επικρατεί. Το προφυλακτικό προστατεύει αποκλειστικά και μόνο τις περιοχές που καλύπτει και σε ποσοστό που δεν φθάνει το 60%.