Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες ή αλλιώς η μεσοθεραπεία P.R.P. (Platelet Rich Plasma) είναι μία από τις δημοφιλέστερες θεραπείες  που εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία. Τα αποτελέσματά της είναι εξαιρετικά όσον αφορά την αναζωογόνηση της επιδερμίδας αλλά και τη δραστική μείωση της τριχόπτωσης.

Τι είναι οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες;

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες εμπεριέχονται στα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια που βρίσκονται σε αφθονία στο πλάσμα του αίματος. Συγκεκριμένα οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες ευθύνονται για την αύξηση της λειτουργίας των κυττάρων. Με την πάροδο του χρόνου οι οι κυτταρικές λειτουργίες της επιδερμίδας χαρακτηρίζονται από σημαντική μείωση, εξ αιτίας αυτής οι ιστοί του δέρματος παρουσιάζουν χαλάρωση και η επιδερμίδα γίνεται άτονη και θαμπή. Μέσω της θεραπείας P.R.P η υφή και η ελαστικότητα του δέρματος βελτιώνεται αισθητά με φυσιολογικό τρόπο και στο τριχωτό της κεφαλής οι ενεργοί τριχοθύλακες ενισχύονται.

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : με ποιον τρόπο εφαρμόζονται

Αρχικά πραγματοποιείται απλή αιμοληψία και στη συνέχεια το αίμα τοποθετείται σε ένα ειδικό μηχάνημα για να διαχωριστεί το πλάσμα από τα έμμορφα στοιχεία του αίματος. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται φυγοκέντριση και διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Στη συνέχεια προστίθενται σε αυτό ενεργοποιητές DNA και παρασκευάζεται το ενέσιμο υλικό P.RP. στο οποίο εμπεριέχονται 10 φορές περισσότεροι αυξητικοί παράγοντες σε σχέση με το απλό πλάσμα. Αφού ετοιμαστεί το υλικό P.R.P. με τη βοήθεια μιας εξαιρετικά λεπτής βελόνας εγχέεται στην υπό θεραπεία περιοχή. Η διαδικασία είναι όμοια με αυτή που ακολουθείται στη μεσοθεραπεία, δηλαδή ο γιατρός πραγματοποιεί πολλαπλές μικροενέσεις στο μεσόδερμα αφού προηγουμένως έχει εφαρμόσει τοπικά αναισθητική κρέμα.

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία

Η συγκεκριμένη θεραπεία απευθύνεται εξίσου και στα δύο φύλα. Μπορεί να εφαρμοστεί σε νεαρούς ενήλικες από την ηλικία των 30 ετών και έπειτα, οι οποίοι θέλουν να καθυστερήσουν τα σημάδια της γήρανσης αλλά και σε ωριμότερους που θέλουν η επιδερμίδα τους να ανακτήσει τη χαμένη ελαστικότητα και τη λάμψη της.Επιπλέον σε ενήλικες που παρουσιάζουν εμφανή σημεία ανδρογεννετικής αλωπεκίας.

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : ποια θεωρείται η ιδανική ηλικία έναρξης

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία P.R.P. καθώς ο ρυθμός γήρανσης και οι ανάγκες του κάθε οργανισμού δεν είναι ίδιες. Ωστόσο όσο πιο νωρίς ξεκινήσει κάποιος τη θεραπεία τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει.

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : ποιοι δεν μπορούν να προχωρήσουν στη θεραπεία

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες δεν μπορούν να εφαρμοστούν :

 • Σε όσους πάσχουν από ασθένειες του αίματος
 • Σε όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή
 • Σε όσους πάσχουν από κάποιο χρόνιο ή αυτοάνοσο νόσημα
 • Σε όσους έχουν διαγνωσθεί με κακοήθεια
 • Στις γυναίκες κατά την περίοδο της κύησης

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : σε ποια σημεία εφαρμόζονται

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες μπορούν να εφαρμοστούν :

 • Στο πρόσωπο
 • Στην περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ
 • Στην εξωτερική πλευρά των χεριών
 • Σε οποιοδήποτε  σημείο του σώματος που θα κριθεί απο το δερματολόγο το όφελος της.
 • Στο τριχωτό της κεφαλής

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κερατινοκυττάρων, των ινοβλαστών και την παραγωγή ελαστικών και κολλαγόνων ινών. Με απλά λόγια αξιοποιούν τις ιδιότητες ανάπλασης που διαθέτει ο ίδιος ο οργανισμός. Τα οφέλη που χαρακτηρίζουν τη θεραπεία είναι τα εξής :

 • Η περιοχή του λαιμού συσφίγγεται
 • Το περίγραμμα του προσώπου ανορθώνεται
 • Οι ρυτίδες στην περιοχή του λαιμού και του προσώπου απαλύνονται
 • Η κυτταρίτιδα βελτιώνεται
 • Η τριχόπτωση μειώνεται
 • Τα σημάδια ακμής και οι ουλές λειαίνονται

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : ποια είναι τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης θεραπείας είναι τα ακόλουθα :

 • Είναι απολύτως ασφαλής
 • Δεν προκαλεί παρενέργειες
 • Διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλη ενέσιμη θεραπεία
 • Δεν προκαλεί αλλοιώσεις στην εκφραστικότητα του προσώπου
 • Ανανεώνει και συσφίγγει την επιδερμίδα με φυσικό τρόπο

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα από τη θεραπεία P.R.P. γίνονται άμεσα αντιληπτά. Από την πρώτη ημέρα μετά την εφαρμογή η επιδερμίδα ενυδατώνεται βαθειά και η όψη της γίνεται πιο υγιής και νεανική. Τα οριστικά αποτελέσματα γίνονται ορατά μετά από ένα μήνα και η αλλαγή είναι θεαματική.

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : πόσες φορές χρειάζεται να επαναληφθεί η θεραπείας

Στην περίπτωση που η φθορά της επιδερμίδας δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, τότε ενδέχεται ακόμη και μία θεραπεία να αρκεί. Συνήθως όμως συνιστώνται δύο με τρεις κύκλοι συνεδριών για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με μεσοδιάστημα σαράντα ημερών. Για τη διατήρηση του αποτελέσματος θα ήταν ωφέλιμο να πραγματοποιείται μία θεραπεία συντήρησης κάθε χρόνο.

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες είναι από τις ασφαλέστερες μη επεμβατικές θεραπείες. Πρόκειται για τη μοναδική θεραπεία όπου ο κίνδυνος επιπλοκών είναι ανύπαρκτος γιατί το υλικό που χρησιμοποιείται προέρχεται από τον ίδιο μας τον οργανισμό. Η μόνη “επιπλοκή” που ενδέχεται να προκύψει είναι η εμφάνιση εκχυμώσεων στα σημεία που πραγματοποιήθηκαν οι ενέσεις, οι οποίες υποχωρούν μετά από δύο με τρεις ημέρες.

Αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες : με ποιον τρόπο καταπολεμούν την τριχόπτωση

Οι αυτόλογοι αυξητικοί παράγοντες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί και στην καταπολέμηση της τριχόπτωσης. Οι εγχύσεις στο τριχωτό της κεφαλής και συγκεκριμένα στις περιοχές όπου χαρακτηρίζονται από αραίωση, έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των υπαρχόντων τριχοθυλακίων και τη δημιουργία νέων τριχών ενώ παράλληλα ενδυναμώνουν το σύνολο των μαλλιών ενισχύοντας τη σύσταση της τρίχας.